UpBeat skaitmeninės rinkodaros specialistų pateikiama informacija apie svetainės nuotraukų SEO optimizavimą.

Svetainės nuotraukų optimizacija – kas tai?

Turiu jums ypač gerų žinių – svetainės nuotraukų optimizacija yra ne tik lengvai įgyvendinamas būdas padidinti jūsų matomumą internete, tačiau taip pat beveik iš karto suveikiantis sprendimas lėto svetainės krovimo atveju! Šį kartą apžvelgsime kas yra svetainės nuotraukų optimizacija ir kaip nesudėtingai galite ją atlikti patys. Malonaus skaitymo!

Skaitmeninės rinkodaros vingrybių nežinantys lankytojai dažnai į paveikslėlius, nuotraukas ir kitus svetainėje esančius vizualus žiūri kaip į estetinį ar informacinį turinį. Tokiu formatu pateikiamas turinys svetainės lankytojui yra labiau priimtinas, o kai kuriais atvejais net lemiamas apsisprendimo (pirkti/nepirkti) faktorius. Būtent dėl šios priežasties didesni verslai skiria dešimtis tūkstančių eurų (o kartais ir daugiau), siekdami savo lankytojams sukurti unikalų, estetišką ir dėmesį patraukiantį vaizdinį turinį.

Išsigandote, kad neturite tokių didelių sumų savosvetainės vizualams? Nėra ko bijoti! Nors svetainėje esančių vizualų kokybė ir pateikimas yra svarbu, tai tik dalis sėkmės recepto. Kitą dalį sudaro svetainės nuotraukų optimizacija (nuotraukų SEO), kuri suteikia galimybę būti atrastiems interneto platybėje kur kas greičiau, nei 10 tūkstančių kainuojančios, tačiau neaptomizuotos nuotraukos!

Štai keletas naudų, kurias gausite atlikę svetainės nuotraukų optimizaciją:

  • Jūsų svetainės krovimo greitis taps spartesnis;
  • Jūsų paveikslėliai „Google“ paieškoje bus rodomi kur kas dažniau;
  • Jūsų svetainės lankytojų srautas padidės;
  • Jūsų svetainės lankytojams bus maloniau joje apsilankyti;
  • Jūsų svetainė bus socialiai atsakinga.

Kas yra svetainės nuotraukų optimizacija (nuotraukų SEO)?

Svetainės nuotraukų optimizacija (angl. k. image SEO) yra techninių sprendimų taikymas apdorojant vaizdinę internetinės svetainės medžiagą su siekiu pagerinti lankytojų patirtį ir padidinti matomumą internete (ypač paieškos sistemose). Kitais žodžiais tariant, internetinėje svetainėje esančios nuotraukos ir kiti vizualai apdorojami taip, kad jie būtų mielai „priimami“ ne tik svetainės lankytojų, bet ir „Google“ sistemos. Būtent pastarieji du aspektai ir yra svarbiausi atliekant nuotraukų optimizaciją, o tam pasitelkiami įvairūs būdai ir įrankiai, tad be didesnio išvedžiojimo eikime prie esmės.

Kaip atlikti svetainės nuotraukų optimizaciją?

Norint sutaupyti jums laiko, pateikiu nuotraukų optimizacijos žingsnius – rekomenduoju jais vadovautis pateikta eilės tvarka ir naudotis nurodytais (ir po kol kas nemokamais) įrankiais. Svetainės nuotraukų optimizacija nereikalauja didelio technologinio išprusimo, tačiau jei vadovaudamiesi žemiau pateiktais nurodymais jausitės nesaugiai, UpBeat komanda yra visuomet pasiruošusi jums padėti! O štai ir minėti nuotraukų optimizacijos žingsniai:

1. Sumažinkite nuotraukų „svorį“

Viena iš dažniausiai sutinkamų, tačiau labai nesunkiai sutvarkomų SEO klaidų yra pernelyg „sunkiai sveriančios“ nuotraukos. Ši klaida dažnai daroma norint svetainėje pateikti aukštos kokybės nuotraukas ar kitus vizualus, neatsižvelgiant į jų užimamos kompiuterinės atminties kiekį. Kitais žodžiais tariant – nuotraukos failo dydis yra per didelis. Iš vienos pusės, svetainėje pateikiamos nuotraukos ir vizualai yra įspūdingi, tačiau svetainės krovimo greitis smarkiai sumažėja, ko pasekmė yra prastas vartotojų pasitenkinimas ir smarkiai suprastėjęs matomumas paieškos varikliuose. Ši problema tampa ypač aktuali ten, kur vartotojas neturi prieigos prie greito interneto, todėl „sunkiai sveriančios“ nuotraukos tampa pagrindinė ypač lėto svetainės krovimo priežastimi.

Jei manote, jog turite tą pačią bėda – patikrinkite turimų nuotraukų užimamos kompiuterinės atminties dydį. Bet kuri nuotrauka užimanti daugiau nei 400kb privalo būti optimizuota. Štai ką turėtumėte daryti, jei savo svetainėje aptikote tokių nuotraukų:

  • Patikrinkite jų išmatavimus (rezoliuciją). Gali nuskambėti keistai, tačiau kartais kokybė gali pridaryti žalos. Per daug didelę rezoliuciją turinčios nuotraukos ar vizualai yra linkę būti masyvūs savo užimamos kompiuterinės atminties atžvilgiu, o būtent to jūs ir nenorite. Sumažinkite savo nuotraukas iki „protingo“ dydžio (dažnu atveju neviršijant 2000px nuotraukos aukščio ir pločio).
  • Jei nuotrauka didelių išmatavimų neturi, tačiau vis tiek užima per daug kompiuterinės atminties (daugiau nei 400kb), galite pasinaudoti šiuo nuostabiu ir nemokamu įrankiu, leisiančiu greitai ir nesudėtingai atsikratyti „viršsvorio“.

Jei nuotrauka pirmuoju ar antruoju atveju vis dar per „sunki“, galite aukščiau pateiktus žingsnius a ir b apjungti. Svetainės nuotraukų optimizacija šiame etape turi vieną šalutinį poveikį – nuotraukos ar kiti vizualai yra linkę prarasti šiek tiek kokybės. Nežymus kokybės suprastėjimas turėtų būti toleruotinas (ar net laukiamas), tačiau įsitikinkite, jog po šio optimizacijos žingsnio nuotraukos nesuprastėjo iki nepriimtino lygio.

SEO nuotraukos optimizacijos aukstos kokybes nuotraukos pavyzdysSEO nuotrauku optimizacijos toleruotinos kokybes nuotraukos pavyzdysSEO optimizacijos nepriimtinos kokybes nuotraukos pavyzdys
Aukšta nuotraukos kokybėToleruotina nuotraukos kokybėNetinkama nuotraukos kokybė

Aukščiau nurodytas žingsnis yra vienas iš lengviausiai įgyvendinamų, tačiau turbūt daugiausiai naudos atnešančių svetainės nuotraukų optimizacijos būdų. Vien sumažindami talpinamų nuotraukų „svorį“ išsprendžiate tris problemas: pagreitinate svetainės krovimą, padidinate lankytojų pasitenkinimą ir pagerinate savo matomumą paieškos sistemose. Važiuojam toliau!

2. Svetainės nuotraukų pavadinimų optimizacija

Kitas svarbus žingsnis atliekant svetainės nuotraukų optimizaciją yra tinkamas jų pavadinimų parinkimas. Nors jūsų svetainės vartotojas šių pavadinimų ir nemato, jie yra ypač svarbūs SEO atžvilgiu, kadangi leidžia paieškos varikliams geriau suvokti apie ką yra nuotraukos turinys. Netinkamas nuotraukos pavadinimas yra labai dažna klaida, kurią (deja) kartais daro net ir skaitmeninės rinkodaros specialistai.

Peržiūrėkite visas svetainėje esančias nuotraukas ir jų pavadinimus – jie turi būti prasmingi. Keletas iš netinkamų pavadinimų pavyzdžių: IMG234.jpg, nuotrauka1.png, screenshot.jpeg ir t.t. Nuotraukos pavadinimas turi atspindėti joje esantį turinį ir kartu nebūti per daug ilgas. Jei nuotrauka naudojama viename iš jūsų SEO straipsnių, būtų idealu nuotraukos pavadinime įterpti ir tam straipsniui parinktą raktažodį. Svetainės nuotraukų optimizacija šiame žingsnyje yra gana tiesmukiška:

  1. Parsisiųskite visas nuotraukas, kurių pavadinimai neturi prasmės, netinkamai atspindi jos turinį arba nesudera su jūsų pasirinktu raktažodžiu.
  2. (Jei jaučiate poreikį) Sumažinkite nuotraukos „svorį“ kaip nurodyta pirmame žingsnyje;
  3. Pervadinkite jas, o vietoje tarpų tarp žodžių įrašykite brūkšnelį „-“.

Paprasta! Ar ne? Štai keletas pavyzdžių:

Nuotrauka su optimizuotu pavadinimu.jpg
Plauku-kirpimo-paslauga.jpgMisko-prieziuros-darbai.jpg
Gerimas-kokteiliu-bare-kaune.pngMobilus-baseinas.png

Tiesa, pavadinimai aukščiau pateikiami su failo plėtiniais (.jpg, .png, .jpeg), kurie nusako, koks tai nuotraukos/failo tipas. Pervadindami savo nuotraukas jų galite nenaudoti, nes sistema automatiškai tai padarys už jus.

Sveikinu atlikus antrąjį ypač svarbų svetainės nuotraukų optimizacijos žingsnį! Pasinaudodami aukščiau pateiktu patarimu ne tik pagerinote svetainės matomumą paieškos sistemose, tačiau taip pat padidinote svetainės lankytojų srautą 🎉.

3. Svetainės nuotraukų optimizacija pridedant alternatyviuosius aprašymus

Tikėtina, jog dabar savęs klausiate „kas tie alternatyvieji aprašymai?“. Paaiškinimas gana paprastas. Internetu naudojasi ir tie žmonės, kurie turi regos sutrikimų bei susiduria su sunkumais bandydami suvokti pateiktų vizualų turinį. Šiai problemai išspręsti buvo svetainėse pradėti taikyti alternatyvieji tekstai, kurie regos negalią turintiems žmonėms garsu pateikia nuotraukos ar vizualo aprašymą, kurį specialiai tam skirtoje vietoje pateikia svetainės valdytojas (jūs!).

Ar žinote, kas dar susiduria su sunkumais bandant suvokti jūsų įkeltų nuotraukų turinį? Teisingai – „Google“ robotai! Jie jūsų svetainėje lankosi jums net nežinant, o visą surinktą informaciją neša į „Google“ serverius, kur ir nusprendžiama kada, kaip ir kur rodyti jūsų svetainę paieškos rezultatuose. Bėda tik ta, kad „Google“ robotai negeba savarankiškai įvertinti nuotraukos turinio, todėl bandydami tai suvokti, jie taip pat vadovaujasi alternatyviaisiais aprašymais. Kaip jau turbūt supratote, alternatyvieji tekstai yra svarbūs ne tik dėl socialinio aspekto (palengvina regos problemų turinčių žmonių naudojimąsi jūsų svetaine), tačiau taip duoda paieškos sistemoms vertingos informacijos apie jūsų svetainės turinį.

Tik po to, kai atlikę pirmą ir antrą žingsnius sukelsite vizualus atgal į savo svetainę, bus galima pradėti paskutinįjį žingsnį. Jei jūsų nuotraukos jau sukeltos, jums beliko parašyti alternatyvųjį tekstą KIEKVIENAI svetainėje esančiai nuotraukai. Kai sakau kiekvienai, tai turiu omeny ir tas nuotraukas, kurių nebuvote parsisiuntę ir nieko su jomis ankščiau nedarėte! Baisu? Nebijokite, svetainės nuotraukų optimizacija tik iš pažiūros atrodo paini. Alternatyviesiems aprašymams dažnu atveju pakanka vos vieno sakinio apibūdinti nuotraukos turinį, tačiau yra viena taisyklė:

Norint tinkamai atlikti svetainės nuotraukų optimizaciją, alternatyviajame aprašyme privalo būti paminėta frazė, kuri yra įrašyta ir nuotraukos ar vizualo pavadinime. Jei nuotrauką naudojate viename iš savo SEO straipsnių – į alternatyvųjį tekstą įtraukite tam straipsniui priskirtą raktažodį.

Vis dar skamba komplikuotai? Štai keletas jums jau žinomų pavyzdžių:

Pavadinimas: Plauku-kirpimo-paslauga.jpgPavadinimas: Misko-prieziuros-darbai.jpg
Alt. Aprašymas: Tamsių plaukų moteris besinaudojanti plaukų kirpimo paslauga.Alt. Aprašymas: Nuotraukoje atliekami misko priežiūros darbai genint medžius.
Pavadinimas: Gerimas-kokteiliu-bare-kaune.pngPavadinimas: Mobilus-baseinas.png
Alt. Aprašymas: Raudonos spalvos gėrimas kokteilių bare Kaune.Alt. Aprašymas: Saulėtą dieną lauke stovintis mobilus baseinas.

Apibendrinant

Nors svetainės nuotraukų optimizacija iš pradžių gali pasirodyti sudėtinga, tai iš tiesų yra gana paprastas ir daug įgūdžių nereikalaujantis procesas! Skaitmeninės rinkodaros specialistai taiko daugybę įvairių metodų ir įrankių siekdami maksimalaus rezultato, tačiau greičiausiai ir efektyviausiai suveikia šiame straipsnyje esančios rekomendacijos. Nuotraukų dydžio mažinimas, jų pervadinimas ir alternatyviųjų tekstų naudojimas yra tik trys iš daugybės taikomų metodų, tačiau jie atneša didžiausią grąžą, tad jei dar nepradėjote optimizuoti savo nuotraukų – atsiraitokite rankoves ir pirmyn!

Visos teisės saugomos © Upbeat.lt
Privatumo politika
Sprendimas - UpBeat.lt
Susisiekime

Parašykite mums

Dominančios paslaugos*